Naar de inhoud Naar zoeken Naar hoofdmenu
Home » Nieuws » Bericht

Huuraanpassing 2023

Algemeen

Jaarlijks bepaalt de overheid het maximale huurverhogingspercentage voor sociale huurwoningen. Per 1 juli 2023 mag de huur worden verhoogd met maximaal 3,1%, en bij woningen met een huur onder de € 300,- is het percentage hoger. Voor huurders met een hoger inkomen (> € 48.836,-) mag de huur zelfs met € 50 of € 100 per maand omhoog. Iedere huurder ontvangt vóór 1 mei een brief waarin precies staat wat er verandert. 

Eenmalige huurverlaging
Huurders met een laag inkomen en een kale huur hoger dan € 575,03 hebben in 2023 recht op eenmalige huurverlaging tot dit bedrag. Of u in aanmerking komt hangt af van het inkomen van uw huishouden (zie de link naar de website van de Woonbond voor meer informatie). Als u in 2021 een laag inkomen had dan hoeft u niet zelf om een huurverlaging te vragen. De belastingdienst heeft aan ons doorgegeven welke huishoudens voor huurverlaging in aanmerking komt. Dit zit u dan ook terug in de voorgestelde huurprijs per 1-07-2023. Heeft u pas sinds 2022 of 2023 een laag inkomen? Dan moet u wel zelf een aanvraag bij ons doen. Meer informatie over de voorwaarden kunt u vinden op de website van de Woonbond: Eenmalige huurverlaging 2023 | woonbond.nl

Huurbeleid Beter Wonen
Het huurbeleid van Beter Wonen is erop gericht om de huurstijging te beperken tot de minimaal noodzakelijke verhoging die benodigd is om het onderhoud en de (duurzaamheids)investeringen te bekostigen. Daarom hebben we besloten de huurprijzen met maximaal 2,6% te verhogen. De huurprijzen van woningen die nog geen groen energielabel (D-E-F-G) hebben worden niet verhoogd.

Huurbetaling
Als uw huur maandelijks automatisch door ons wordt geïncasseerd, dan hoeft u niets te doen. Wij schrijven vanaf juli 2023 het juiste huurbedrag af. Als u de huur maandelijks zelf overmaakt of als u dit via uw bank heeft geregeld, dan is het belangrijk dat u het huurbedrag op tijd aanpast.

Bezwaarmogelijkheid
Als u het niet eens bent met de voorgestelde aanpassing van de huurprijs, dan kunt u bezwaar maken door bij ons een bezwaarschrift in te dienen vóór 1 juli 2023. Wij beoordelen dan of uw bezwaar terecht is. Als wij het niet eens zijn met uw bezwaar, verzoeken wij de Huurcommissie uitspraak te doen over de redelijkheid van de voorgestelde aanpassing. Meer informatie over de bezwaargronden en een standaard bezwaarschriftformulier is verkrijgbaar via de website van de Huurcommissie (Jaarlijkse huurverhoging beoordelen | Huurders | Huurcommissie).