Naar de inhoud Naar zoeken Naar hoofdmenu
Home » Nieuws » Bericht

Het belang van goede ventilatie

Algemeen

Elk jaar krijgen we enkele meldingen van schimmelvorming in huis of klachten over het hoge vochtgehalte. Dit is vaak een samenloop van omstandigheden waar bewoners ook invloed op hebben. Hieronder treft u informatie over wat u zelf kunt doen aan het terugdringen van vocht in uw woning.

Goed ventileren in uw woning is belangrijk! Niet goed ventileren zorgt voor problemen in huis zoals schimmelvorming, te hoog vochtgehalte en een toename van huisstofmijt. Ook kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals meer last van astma, allergieën of geïrriteerde ogen, vermoeidheid en hoofdpijn.
Vooral als u geen mechanische ventilatie in uw woning heeft is het extra belangrijk om zelf te zorgen voor (extra) goede ventilatie.

Ventileren of luchten?

Goed ventileren doe je niet een uurtje maar 24 uur per dag! Waarom? Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd en schone lucht binnenkomt. Zo kunt u gezondheids- problemen voorkomen en blijft uw woning in een betere staat. Veel mensen denken dat het voldoende is om een paar uur een raam open te zetten om te luchten. Onderzoek door TNO heeft uitgewezen dat dit effect al na een half uur na het sluiten van het raam verdwenen is. Luchten is dus niet hetzelfde als ventileren. Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten ca. 10 liter vocht per dag in een woning. Ook het binnen te drogen hangen van de was zorgt voor een toename van de luchtvochtigheid. Niet alleen vocht verlaat door ventileren de woning, ook andere ongezonde lucht raakt u zo kwijt. Transpireren, kooldioxide uitademen en klussen in huis als verven en lijmen vervuilen de binnenlucht ook.

Als u continu ventileert krijgen vocht, schimmels en huisstofmijt minder kans.

Bovendien bespaart u op die manier op uw stookkosten. Hoe kan dat? Het verwarmen van een woning met een vochtig binnenklimaat kost meer energie dan het verwarmen van een woning die van binnen droog is.

Als u geen ventilatieroosters heeft, laat u dan altijd een klapraampje openstaan of zet tijdens het koken de keukendeur op een kiertje.

Huisstofmijt houdt van vocht

Een (te) vochtig huis herkent u snel, er hangt een bedompte lucht en de ramen blijven lang beslagen. Met een hygrometer kunt u eenvoudig controleren hoe hoog het vochtgehalte in uw huis is, tussen de 60 en 70% procent is ideaal.

De huisstofmijt gedijt goed in een vochtig huis. Te veel huisstofmijt veroorzaakt en verergert allergische reacties zoals astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Helemaal vrij van huisstofmijt krijgt u uw huis niet maar u kunt de omstandigheden waarin hij gedijt wel zo moeilijk mogelijk maken. Ventileren en het af en toe buiten hangen van het beddengoed maken al een groot verschil.

Ventilatieroosters schoonhouden

Om de ventilatieroosters goed hun werk te laten doen is het goed om ze één keer per jaar met een stofzuiger schoon te maken. Ook ventilatieroosters in keuken, badkamer en toilet dient u elk jaar even los te schroeven en schoon te maken.

Ventileren loont dus, zowel voor uw gezondheid als voor die van uw woning! Hieronder nog een paar tips op een rijtje:

  • houd de ventilatieroosters schoon zodat deze optimaal kunnen functioneren
  • laat ventilatieroosters, waar mogelijk, 24 uur per dag openstaan
  • laat de afzuigkap of mechanische ventilatie in de hoogste stand tot minstens een kwartier na het koken nog aanstaan
  • zet ca. 2 uur lang een raam open in de badkamer na het douchen
  • laat na het douchen de mechanische ventilatie in de hoogste stand nog minimaal 1 uur aanstaan
  • zorg voor extra ventilatie na een feestje, gourmetten of klussen in huis
  • zet een extra raam open of de mechanische ventilatie in de hoogste stand als u de was binnen te drogen hangt.