Naar de inhoud Naar zoeken Naar hoofdmenu
Home » Nieuws » Bericht

Ongewenste gasten

Column

Nu ik een half jaar wijkagent op Wieringen ben, kan ik wel zeggen dat ik mij heel welkom voel.
Of dat nu bij de viswinkel, de radio, woningbouwvereniging of bij mensen thuis is, de Wieringer gastvrijheid is groot. Iedereen is wel in voor een gesprek en veel weten mij te vinden voor allerlei meldingen.

Wat mij opvalt, is dat er de laatste tijd mensen met gezellige praatjes proberen een huis binnen te komen en misbruik maken van deze gastvrijheid. Deze ‘gasten’ hebben een arsenaal aan zielige verhalen en smoezen: Portemonnee vergeten, geen benzine meer, asbestcontrole, nepcollectes en ‘gemeenteambtenaren’. Zodra ze (soms letterlijk) een voet tussen de deur hebben, zit uw portemonnee of telefoon zo in de verkeerde jaszak en dat gaat sneller dan u ‘Nee bedankt’ kunt zeggen.

Laat vreemden nooit zomaar in huis als ze niet kunnen laten zien wie ze zijn. Ook zullen veel instanties eerst een brief sturen of contact opnemen voordat ze u bezoeken.
Leen geen geld uit aan een onbekende, tenzij u er teveel van hebt of Sinterklaas heet.
Denk ook: wanneer hebt u voor het laatst bij een vreemde aangebeld voor een tientje? Echte collectanten hebben trouwens ook altijd netjes hun identiteitsbewijs mee.

Twijfels over de goede bedoelingen van die vreemde bij uw deur? Bel 0900-8844.
Mocht het dan echt iemand in nood zijn, kunnen wij diegene op weg helpen.

Maar de beste raadgever is dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘Die is hier niet welkom’.

Tot op Wieringen!

Jan Martijn Stout

Instagram: @Wijkagent_wieringen