Naar de inhoud Naar zoeken Naar hoofdmenu

Onderhoud van rookmelders

Home » Ik ben huurder » Reparatie en onderhoud » Onderhoud van rookmelders
Onderhoud van rookmelders

Al onze woningen zijn voorzien van 1 of meerdere optische rookmelders voorzien van een niet verwisselbare lithiumbatterij en sommigen woningen hebben rookmelders die zijn aangesloten op het lichtnet, deze zijn voorzien van een back-up batterij.

De rookmelders die niet direct op het lichtnet/stroomnet zijn aangesloten hebben, mits goed onderhouden, een levensduur van ca. 10 jaar en worden daarna planmatig vervangen. Met de volgende tips werkt de rookmelder het beste en verlengt u de levensduur.

  • Test uw rookmelder(s) regelmatig (bijvoorbeeld 1x per 3 maanden); druk hiervoor op de testknop. Het rode led lichtje knippert snel tijdens het hoorbare alarmsignaal.
  • Zuig de rookmelder minimaal elke 3 maanden schoon met het kleine borstelmondstuk van uw stofzuiger.
  • Als het alarm gaat en u bent er zeker van dat het een ongewenst alarmsignaal is kunt u de rookmelder resetten door op de testknop te drukken. Maakt u de rookmelder hierna schoon en hij schakelt na 10 minuten weer vanzelf in.
  • Vervang de back-up batterij (9volt batterij) als de rookmelder is aangesloten op het lichtnet en regelmatig een korte piep geeft (o.i.d.). Verwijder de afdekkap van de rookmelder voorzichtig!

Gaat u klussen? Bescherm de rookmelder!

Als u gaat klussen en hier komt mogelijk stof bij vrij kunt u de rookmelder het beste tijdelijk demonteren en in een goed afgesloten plastic zak bewaren. Na de kluswerkzaamheden kunt u de rookmelder weer bevestigen.

Als uw rookmelder(s) ondanks bovengenoemde onderhoudstips toch gebreken vertoont of u heeft nog vragen, neemt u dan gerust contact op met Beter Wonen.