Naar de inhoud Naar zoeken Naar hoofdmenu

Overlast en woonfraude

Home » Ik ben huurder » Mijn buurt » Overlast en woonfraude
Overlast en woonfraude

Hoe gaat Beter Wonen om met overlast?

Heeft u al geprobeerd om zelf met uw buren in gesprek te gaan? Of heeft u contact opgenomen met Buurtbemiddeling? Ziet u geen verbetering in de situatie? Meld dan woonfraude of andere vormen van overlast bij ons.

Vul ons overlastformulier in en geef ons zoveel mogelijk details over de situatie, zoals tijden en specifieke gebeurtenissen, zodat wij u zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Soms helpt het ook om daarbij te beschrijven welk gevoel u krijgt van de overlast die u ervaart.

Wanneer u overlast ervaart van uw buren en dit bij ons meldt, ondernemen wij verschillende stappen:

  • Gesprekken met betrokken bewoners: we nemen contact op via de telefoon of organiseren en persoonlijk gesprek
  • Overleg met buurtbewoners: we maken een afspraak met andere mensen uit de omgeving om een beter beeld van de situatie te krijgen
  • Verwijzen naar hulpinstanties: indien nodig verwijzen wij de bewoners door naar hulporganisaties, zoals Buurtbemiddeling of zorgpartners, bijvoorbeeld GGZ

Tijdens onze gesprekken streven we ernaar de betrokken bewoners met u in contact te brengen. We leggen gemaakte afspraken schriftelijk vast, zodat alle betrokken deze op papier ontvangen.

 

Wat is overlast?

Iedereen kan te maken krijgen met overlast. Dit kan variëren van geluidsoverlast tot rommel in de tuin. Het is belangrijk om hierbij onderscheid te maken tussen “last” en “overlast”. Last kan een kleine irritatie zijn, terwijl overlast veel ernstiger is.

Stap 1: wat kunt u doen bij overlast?

Neem eerst de tijd om met uw buren te praten. Vaak realiseren mensen zich niet dat hun gedrag anderen kan storen. Een vriendelijk gesprek, op het juiste moment, kan al veel oplossen. Hier zijn enkele tips voor een goed gesprek:

  • Maak een afspraak en kies een rustig moment
  • Vraag ook of uw buren misschien ook overlast van u ervaren
  • Geef duidelijke voorbeelden van de overlast die u ervaart, zonder daarbij direct beschuldigingen te uiten
  • Luister goed naar de ander en probeer begrip te tonen
  • Blijf kalm en maak afspraken over hoe jullie het samen kunnen oplossen

Stap 2: buurtbemiddeling

Als het praten met uw buren niet werkt, kan het inschakelen van buurtbemiddeling een goede oplossing zijn. Dit is een neutrale organisatie die helpt bij het oplossen van conflicten tussen buren. Deze ervaren buurtbemiddelaars schieten u graag te hulp. U kunt hen bereiken via: 088 – 321 50 00 of via buurtbemiddeling@hollandskroon.nl.

 

Wijkagent

Voelt u zich onveilig of loopt de situatie uit de hand? Bel dan de wijkagent via het algemene nummer 0900-8844. In ernstige gevallen mag u uiteraard 112 bellen.

Voorkom overlast in uw eigen huis
Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat u zelf geen overlast veroorzaakt voor uw buren:

  • Geluid: Zet uw muziek niet te hard. Plaats uw luidsprekers op een zachte ondergrond en probeer gebruik te maken van een koptelefoon als u wat luider wilt genieten van muziek of films.
  • Feestjes: Laat uw buren van tevoren weten als u een feestje organiseert, zodat zij daar rekening mee kunnen houden.
  • Harde Vloeren: Heeft u harde vloeren? Zorg ervoor dat u een geluidsisolerende ondervloer gebruikt om geluidsoverlast te minimaliseren. En vloerkleed dempt ook een deel van het geluid. Plak viltjes onder uw meubels en loop op sloffen i.p.v. schoenen.
  • Huisdieren: Zorg dat uw huisdier geen overlast veroorzaakt. Train uw hond en ruim altijd de uitwerpselen op.
  • Klussen: Laat uw buren weten wanneer en hoe lang u gaat klussen, zodat ze zich hierop kunnen voorbereiden.

Huisvuil & grofvuil
Houd uw tuin of de gemeenschappelijke ruimten schoon en opgeruimd. Zorg ervoor dat u geen rommel laat liggen en laat afval op de juiste manier ophalen. Meld ook schade of vuiligheid in deze ruimtes aan ons per mail of telefoon, zodat wij dit kunnen verhelpen. U kunt de website van HVC bezoeken om een afspraak te maken voor uw grofvuil.

 

Hoe kan ik overlast melden
Soms veroorzaken buren overlast, bijvoorbeeld door geluid. Via de website Overlastadvies kunt u gratis juridisch advies krijgen dat is afgestemd op uw situatie. Door een korte vragenlijst in te vullen, ontvangt u passend advies. Kijk voor meer informatie op: https://overlastadvies.nl/.

U kunt zelf ook het volgende doen:

Heeft u al met uw buren gesproken en heeft u buurtbemiddeling al ingeschakeld maar houdt de overlast aan? Dan kunt u overlast bij ons melden.

Melden bij ons: u kunt dit schriftelijk doen via de mail: woondiensten@beterwonenhippo.nl  of via ons overlastformulier Klik hier om het formulier direct in te vullen. De woonconsulent neemt binnen 14 dagen contact met u op. Dan kunt u met hem of haar bespreken wat er daarna gebeurt met uw melding. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding.

Wat doet de Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling kan in bijna alle situaties helpen om de problemen tussen u en uw buren bespreekbaar te maken. Zodat u samen tot een oplossing kunt komen. Vaak is het moeilijk om elkaar op de juiste manier aan te spreken en kun je niet goed meer overzien hoe een probleem opgelost kan worden. De ervaren buurtbemiddelaars komen u graag te hulp.

De bemiddelaars treden bemiddelend op tussen u en de buren, begeleiden het gesprek en zorgen ervoor dat dit goed verloopt. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Indien nodig en uitsluitend op uw wens, zal Buurtbemiddeling actief met u kijken naar mogelijkheden om extra hulp in te schakelen.

Hoe gaat Beter Wonen om met overlast

Heeft u al geprobeerd om zelf met uw buren in gesprek te gaan? Of heeft u contact opgenomen met Buurtbemiddeling? Ziet u geen verbetering in de situatie? Meld dan woonfraude of andere vormen van overlast bij ons. Vul ons overlastformulier in en geef ons zoveel mogelijk details over de situatie, zoals tijden en specifieke gebeurtenissen, zodat wij u zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Soms helpt het ook om hierbij uit te leggen welk gevoel u door deze overlast krijgt.

Wanneer u overlast ervaart van uw buren en dit bij ons meldt, ondernemen wij verschillende stappen:

  • Gesprekken met de betrokken bewoners: we nemen telefonisch contact op of organiseren een persoonlijk gesprek
  • Overleg met buurtbewoners: we maken een afspraak met andere mensen uit de omgeving om een beter beeld van de situatie te krijgen
  • Verwijzing naar hulpinstanties: indien nodig verwijzen we de bewoners door naar hulporganisaties, zoals Buurtbemiddeling of zorgpartners, bijvoorbeeld GGZ

Tijdens onze gesprekken streven we ernaar de betrokken bewoners met u in contact te brengen. We leggen gemaakte afspraken schriftelijk vast, zodat zowel beide partijen deze op papier ontvangen.

 

Wanneer kan Beter Wonen geen actie ondernemen

Er zijn situaties waarin wij geen actie kunnen ondernemen:

  • Bij overlast in openbare ruimtes, zoals straten, parken en pleinen (denk bijvoorbeeld aan parkeeroverlast of hangjongeren).
  • Als de persoon die overlast veroorzaakt geen huurder bij ons is.

In die gevallen raden wij aan om contact op te nemen met het meldpunt van de Gemeente Hollands Kroon.

Wij begrijpen dat overlast erg vervelend kan zijn en willen er samen met u voor zorgen dat uw woonsituatie verbetert. Uw welzijn staat bij ons voorop!

 

Woonfraude

De wachtlijst voor een sociale huurwoning is lang. Beter Wonen zorgt samen met andere organisaties dat de woningen volgens de regels worden bewoond. Eén van de manieren is het aanpakken van woonfraude.

Hoe pakt Beter Wonen woonfraude aan?

Wanneer er een vermoeden van woonfraude is, stelt Beter Wonen een adresonderzoek in. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van woonfraude, loopt de huurder het risico dat de huurovereenkomst stop. Het stoppen van de huurovereenkomst wegens woonfraude kan een huurder heel veel geld kosten.

Wat is woonfraude? 

Het is de bedoeling dat de mensen met wie wij een huurovereenkomst hebben, zelf in de woning wonen. Wij zien wel eens dat een woning wordt bewoond door iemand anders dan onze huurder. Of dat de woning wordt gebruikt voor andere zaken dan wonen. Het gebruik van de woning, anders dan voor wonen door de huurder, noemen wij woonfraude.

Voorbeelden van woonfraude
Als een woning niet wordt bewoond door de huurder, maar bijvoorbeeld wordt gebruikt als bedrijfsruimte, opslagruimte of als postadres, dan is er sprake van woonfraude. Ook als een huurder zijn woning zonder toestemming van de verhuurder aan iemand anders verhuurt, is er sprake van woonfraude. Beter Wonen staat dit niet toe, sociale huurwoningen zijn hier niet voor bedoeld.

 

Vermoedt u woonfraude?

Om woonfraude op te sporen, zijn wij afhankelijk van de meldingen van oplettende buurtgenoten. Staat de huurwoning naast u leeg? Of denkt u dat er andere mensen in de woning van uw buren wonen? Dan kan er sprake zijn van woonfraude. Meld het ons via woondiensten@beterwonenhippo.nl of neem telefonisch contact met ons op via 0227 594 620.

 

Bent u van plan om langer dan twee maanden uw woning te verlaten?

Dan moet u ons hiervan op de hoogte te stellen. Dit kunt u doen door een formulier bij ons in te vullen. Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het behoud van uw woning. Meer informatie staat op onze website, maar natuurlijk bent u ook van harte welkom bij ons met uw vragen.

 

Heeft u vragen over uw eigen woonsituatie?

Het kan zijn dat u vragen hebt over uw eigen woonsituatie. U gaat bijvoorbeeld voor langere tijd naar het buitenland voor vakantie of werk, u wilt een kamer verhuren of u bent van plan een bedrijf te starten. Neem hierover dan altijd vooraf contact op met Beter Wonen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden, maar ook over uw verplichtingen.

 

Illegale onderhuur

Als huurder van een woning mag u deze niet onderverhuren. Als u voor langere tijd ergens anders verblijft of als u een kamer wilt verhuren, kunt u een aanvraag doen voor huisbewaarderschap of kamerhuur.

 

Wat doen jullie bij (illegale) onderhuur?

Heeft u geen toestemming gehad om iemand anders in de woning te laten wonen en doet u het alsnog? Dan starten wij een onderzoek. Denkt u dat in één van onze woningen iemand woont die niet de huurder is? Neem dan contact met ons op.
Een huurder kan wel toestemming aanvragen voor inwonen, het verhuren van een kamer of huisbewaarderschap.

 

Hennep

Het telen of verwerken van hennep mag niet in onze woningen. Als wij dit ontdekken dan heeft dit grote gevolgen.

Wat gebeurt er als wij hennep bij een huurder thuis ontdekken?

Beter Wonen heeft een zero-tolerence beleid als het gaat om hennep. Dat betekent dat wij geen enkele hennepplant in of rondom onze woningen accepteren. Het telen of verwerken van hennep, of andere activiteiten die in strijd zijn met de Opiumwet mogen niet in onze woningen en tuinen. U kunt dit melden bij de politie. U kunt bijvoorbeeld overlast hebben van stank, geluid of criminele activiteiten.

Beter Wonen werkt nauw samen met de politie en andere betrokken partijen. Als er een hennepkwekerij/drogerij/knipperij of een andere activiteit in strijd met de Opiumwet aangetroffen wordt, dan vragen wij de huurder om de huurovereenkomst op te zeggen. Doet de huurder dit niet? Dan vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te beëindigen. De huurder betaalt kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning. Ook zullen wij een boete eisen. De huurder krijgt een aantekening in Woonmatch en kan 5 jaar geen woning huren bij een woningcorporatie.

Ik vermoed dat er in mijn buurt een hennepkwekerij actief is, wat kan ik doen?

Het telen of verwerken van hennep mag niet in onze woningen en tuinen. Ook andere activiteiten die in strijd zijn met de Opiumwet zijn niet toegestaan. U kunt dit melden bij de politie.

Melden bij de politie
Meldingen van hennepkwekerijen kunt u doorgeven via 0900-8844 of aan de wijkagent. Vertel waarom u denkt dat er een kwekerij is. Bijvoorbeeld doordat u afgeplakte ramen ziet of doordat u hennep ruikt. Online kan ook via politie.nl. Natuurlijk kun je ook altijd langs het politiebureau gaan om dit te melden. Anoniem doorgeven kan ook via 0800-7000 en via het online meldformulier op meldmisdaadanoniem.nl. (eventueel hier ook weer het plaatje gebruiken)

Melden bij Beter Wonen
Als de politie al een adres in onderzoek heeft, ondernemen wij als corporatie geen actie. Onze tussenkomst kan dan het onderzoek voor de politie verstoren. Als er hennep wordt aangetroffen in een van onze huurwoningen, worden wij altijd door de politie op de hoogte gebracht.  Het beste kunt u een (vermoeden van) hennepkwekerij zelf melden bij de politie. Wanneer u dit, om wat voor reden dan ook, niet durft neem dan contact met ons op en vraag naar een van onze woonconsulenten.

Hoe gevaarlijk is het kweken van hennep?

Hennepteelt is levensgevaarlijk. Voor de bewoners van het pand zelf, maar ook voor omwonenden. Er zitten gevaarlijke risico’s aan de hennepteelt, zoals brand, lekkage en het vrijkomen van schadelijke gassen.

Tweede en laatste kans beleid

Bij het toewijzen van een huurwoning mogen wij zelf beslissen of wij met een woningzoekende een huurcontract afsluiten. Deze beslissing is met name van belang in situaties waarbij de woningzoekende bij ons of een eerdere verhuurder zich niet als een goed huurder heeft gedragen. Bijvoorbeeld omdat er sprake was van zware overlast, een forse huurachterstand of woonfraude.

Bij een woningaanbieding levert u onder andere een verhuurdersverklaring aan. Hiermee toetsen wij of u zich de afgelopen 4 jaar als een goed huurder heeft gedragen of niet.

Wij hanteren, samen met de andere woningcorporaties van Woonmatch, een gezamenlijk beleid hierin: het ‘Tweede en laatste kans beleid’.