Naar de inhoud Naar zoeken Naar hoofdmenu

Leefbaarheid

Home » Ik ben huurder » Mijn buurt » Leefbaarheid
Leefbaarheid

Wij vervullen een maatschappelijke functie door het verhuren sociale huurwoningen. Leefbaarheid gaat echter niet alleen om een dak boven het hoofd, ook om een schone en veilige woonomgeving. Prettig wonen wordt bepaald door een goede woning in een schone en aantrekkelijke buurt met voorzieningen. Sociale contacten en fijne buren dragen ook bij aan prettig wonen.

In samenwerking met externe partijen, zoals de gemeente Hollands Kroon, signaleren wij zaken (zwerfafval, graffiti en kapotte straatlantaarn) en stimuleren de diverse partijen om deze vanuit hun eigen verantwoordelijkheid op te pakken.

Wij zijn van mening dat bewoners zelf keuzes kunnen maken over hun manier van wonen en dat zij hierin hun eigen verantwoordelijk hebben. Wij stimuleren onze huurders om hun eigen betrokkenheid te vergroten en de samenwerking tussen bewoners en externe partijen tot stand te laten komen.

KWH leefbaarheidsonderzoek

In 2020 heeft het KWH een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Uit dit leefbaarheidsonderzoek is een top 4 benoemd van wat onze bewoners de belangrijkste punten vinden:

  • Bereikbaarheid openbaar vervoer
  • Overlast vanuit verkeer en vervuiling
  • Onderhoud van de groenvoorzieningen
  • Sociale cohesie verbeteren (= maatschappelijke samenhang, mate waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen in een bepaalde buurt/woonplaats etc.)

Wij lichten graag twee punten uit het onderzoek. Als eerste punt betreft dit de bereikbaarheid openbaar vervoer. Niet alleen de bereikbaarheid echter ook als voorziening wordt openbaar vervoer gemist. De gemeente Hollands Kroon heeft de bereikbaarheid en ook de mogelijkheden uitgezocht. Hieronder kunt u deze terugvinden.

Bereikbaarheid openbaar vervoer

De dorpskernen Hippolytushoef, Den Oever en Westerland zijn te bereiken via Openbaar Vervoer van Connexxion of via de Belbus Noordkop. Hieronder vindt u de mogelijkheden:

Buslijn 135 van Connexxion rijdt ieder half uur vanaf de haltes langs de N99 beide richtingen op. Deze lijn verbindt Den Oever, via Hippolytushoef, met Den Helder. Voor meer informatie over de actuele vertrektijden kunt u kijken op Connexxion.

Naast de reguliere lijn rijdt er ’s ochtends en ’s middags een scholierenlijn door Hippolytushoef. Deze stopt bij de haltes De Weel, Mering en N99. Voor de actuele vertrektijden kunt u kijken op Connexxion.

De Belbusvereniging Noordkop is een organisatie van en voor alle inwoners van Hollands Kroon die sinds 2012 bestaat. De Belbus brengt u van deur tot deur door heel Hollands Kroon en daarbuiten. Voor €16,50 per jaar kan een inwoner lid worden van de vereniging. De Belbus vervoert alleen leden. U kunt de dag voordat u een reis wilt maken de rit aanmelden, zodat u gegarandeerd op tijd op uw bestemming bent. Rolstoelvervoer is mogelijk. Voor informatie en vragen kunt u kijken op Belbus Noordkop.

In de Kop van Noord-Holland is een groeiend netwerk van Mobi-punten opgezet met o.a. deelauto’s, fietsparkeren en/of collectief vervoer. Dit netwerk groeit nog steeds en mogelijk komt er ook een Mobi-punt in Hippolytushoef. Voor meer informatie kunt u kijken op Mobi-punt.

Overlast vanuit verkeer en vervuiling

Als tweede punt betreft dit overlast vanuit verkeer en vervuiling. Vervuiling vanuit zwerfafval is lastig te handhaven. Hieronder volgen mogelijkheden om deze overlast te voorkomen en in toom te houden.

Een schone straat/wijk draagt bij aan het woonplezier van bewoners. Er komen steeds meer initiatieven van bewoners die graag bijdragen aan het schoonmaken en houden van de straat/wijk en bijvoorbeeld zwerfafval oprapen tijdens een rondje met de hond of een wandeling. Hiervoor stelt de Gemeente Hollands Kroon materiaal beschikbaar zoals een afvalknijper en houder voor een vuilniszak. Meer informatie hierover vindt u terug op de website van Team Kernbeheer.

Grof vuil wat al een poosje aan de weg staat, onkruid en overhangende takken vanuit een tuin, graffiti, een kapotte lantaarnpaal enz. zorgen ook voor afbreuk van woonplezier in een straat/wijk. Wist u dat u veel van dit soort meldingen kunt doorgeven aan de gemeente Hollands Kroon via de Fixi app? Meestal wordt uw melding binnen een paar dagen opgelost. Via de website van de gemeente kunt u de Fixi app downloaden of via deze website rechtstreeks een melding maken.

Voor overlast vanuit verkeer is het belangrijk dat er conform de regelgeving niet te snel wordt gereden en auto’s en voertuigen op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen worden geplaatst. Op deze manier blijft verkeersoverlast beperkt. Is er op bepaalde plaatsen mogelijk verkeersonveiligheid of verkeersproblematiek waardoor er overlast kan volgen? Neem contact op met de gemeente Hollands Kroon. U kunt dit bij hen kenbaar maken en zij kunnen nagaan welke mogelijkheden er zijn.

Via de website van de gemeente kunt u de Fixi app downloaden of via deze website rechtstreeks een melding maken.

Ontmoet andere inwoners tijdens Doet & Ontmoet

Heeft u zin in een gezellige ochtend of middag? Maak dan gebruik van Doet & Ontmoet. Hier kunt u heen voor een praatje en een kopje koffie of thee met andere inwoners. U kunt een spelletje spelen of u kunt creatief bezig zijn. Het is gratis en voor jong en oud. U betaalt alleen voor de consumpties. Doet & Ontmoet is een idee van Woonzorggroep Samen en Wonen Plus Welzijn.

Alle informatie over Doet & Ontmoet is terug te vinden op de website van Wonen Plus Welzijn.

Heeft u zelf ideeën?

Wij willen u uitnodigen om de ideeën die u heeft en gebaseerd zijn op de genoemde punten met ons te bespreken! Mail of bel ons gerust. In samenwerking met u kunnen we uw idee uitwerken tot een leefbaar project waarbij andere huurders en externe partijen kunnen ondersteunen!