Duurzaamheid en energiezuinigheid
Het energielabel
Het energielabel geeft aan hoe zuinig een woning is. Voor de berekening van het energielabel wordt onder andere gekeken naar:
- De kwaliteit van de isolatie van uw woning.
- De installaties die uw woning verwarmen (en koelen), ventileren en van elektriciteit en warm water voorzien.
Energielabel en het puntensysteem
Het energielabel speelt een rol in de berekening van het puntenaantal van een woning. Hoe energiezuiniger de woning is, hoe meer punten deze krijgt. Het aantal punten is van invloed op de hoogte van de huur en uiteraard is de energiezuinigheid van invloed op uw energieverbruik. Een energielabel is 10 jaar geldig.
Wat kunt u zelf doen?
Wilt u zelf iets aan uw woning veranderen om deze energiezuiniger en duurzamer te maken? Ga dan vooraf bij ons na of u toestemming nodig heeft en welke voorwaarden wij stellen.
Energie besparen
Er zijn veel mogelijkheden om zelf uw energieverbruik te verlagen. Door kleine maatregelen kunt u al besparen op uw energiekosten. Hieronder vindt u diverse tips:
- Vraag een gratis HomeWizard P1-meter aan bij Beter Wonen en krijg direct gedetailleerd inzicht in je stroomverbruik, teruglevering en gas. De P1 meter werkt met alle slimme meters! Klik, verbind met wifi en klaar.
- Breng tochtstrips aan bij ramen en deuren en plaats een tochtborstel voor je brievenbus.
- Vervang gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Ledlampen verbruiken gemiddeld 85% minder stroom dan gloeilampen.
- Zet de thermostaat een graadje lager dan u gewend bent. Trek warmere kleding en sokken of pantoffels aan. Met een dekentje op de bank blijft u toch nog lekker warm. Zet de thermostaat op 15 graden als u gaat slapen of niet thuis bent.
- Zet de verwarming ’s avonds een uur eerder lager, want in dat laatste uurtje blijft het nog voldoende warm, ook al staat de cv al lager.
- Open overdag de vitrage en gordijnen, zodat daglicht en de warmte van de zon naar binnen kunnen. De lamp kan dan uit en uw huis wordt gratis verwarmt door de zon. Doe de gordijnen in de avonduren dicht in de winter om koude lucht vanaf ramen tegen te houden. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangen.
- Zet de stand-by van uw apparaten uit. Als apparatuur stand-by staat, verbruikt het ook stroom. Vervang oude apparaten voor energiezuinige varianten.
- Gebruik de droger minder vaak. Hang de was buiten als dat mogelijk is.
Blijf ventileren
Een goed geventileerd huis met droge lucht warmt sneller op.
Daarnaast is er door douchen, koken en wassen altijd vocht in uw huis. Dat is geen probleem. Te veel vocht in uw woning wel. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Dit kunt u voorkomen door goed te ventileren.
Meer tips? Zie de volgende links: