Naar de inhoud Naar zoeken Naar hoofdmenu

Ongedierte, vocht, schimmel en asbest

Home » Ik ben huurder » Reparatie en onderhoud » Ongedierte, vocht, schimmel en asbest
Ongedierte, vocht, schimmel en asbest

Een woning met een goed leefklimaat is waar wij naar streven voor onze huurders.

Toch kan het voorkomen dat u te maken heeft met ongemakken door ongedierte, vocht, schimmel of asbest.

Onder ongedierte en plaagdieren vallen dieren (geen huisdieren) die voor bewoners ongewenst zijn en overlast veroorzaken in en om de woning. Zilvervisjes, wespen, muizen en ratten zijn enkele plaagdieren die voor overlast kunnen zorgen.

Binnen de gemeente Hollands Kroon is het bestrijden van ongedierte ondergebracht bij de afdeling plaagdierenbestrijding van HVC. Heeft u last van ongedierte? Neemt u dan contact op met HVC via het volgende telefoonnummer.  Op de website van HVC vindt u informatie over wat u zelf kunt doen ter voorkoming van overlast door ongedierte.

Door douchen, koken en wassen is er altijd vocht in uw huis. Dat is geen probleem. Te veel vocht in uw woning wel. Hierdoor kan schimmel ontstaan. Dit kunt u voorkomen door goed te ventileren.

Tips

  • Ventileer uw woning 24 uur per dag, waardoor de lucht constant wordt ververst. U kunt hiervoor de ventilatieroosters openhouden of ramen op een kier zetten.
  • Verwarmen: te weinig stoken kan vochtproblemen veroorzaken. Het is belangrijk om de temperatuur, ook ’s nachts en als u afwezig bent, niet onder de 15 graden te laten komen.
  • Voer het vocht af:
    • Douchen: ventileer de ruimte gedurende 30 minuten na het douchen en maak de vloeren en wanden droog.
    • Koken: kook met de deksel op de pan, zodat er minder waterdamp in uw woning komt. Zet de afzuigkap op de hoogste stand en laat deze 15 minuten na het koken aanstaan. Ventileer uw woning tijdens en na het koken om het vrijgekomen vocht uit de woning te laten.
    • Wassen: droog uw was zoveel mogelijk buiten. Kan uw was niet buiten hangen? Ventileer uw woning dan extra door twee ramen tegen elkaar open te zetten.
  • Ventilatieroosters schoonhouden: om de ventilatieroosters goed hun werk te laten doen is het goed om ze één keer per jaar met een stofzuiger schoon te maken. Ook ventilatieroosters in keuken, badkamer en toilet dient u elk jaar even los te schroeven en schoon te maken.

Toch schimmel?

Schimmel kunt u verwijderen met soda of speciale schoonmaakmiddelen. Blijft u ondanks het schoonmaken en ventileren toch last houden van vocht en schimmel of ziet u een lekkage? Meld het dan meteen bij ons.

In veel woningen die gebouwd zijn voor 1994 is asbest gebruikt. Dit type asbest is niet gevaarlijk mits er niets mee wordt gedaan, zoals erin boren, zagen of het materiaal verwijderen. Om te voorkomen dat u per ongeluk met asbestdeeltjes in aanraking komt, is het goed om te weten op welke plaatsen in uw woning asbest voorkomt.

Wij hebben steekproefsgewijs een inventarisatie gedaan bij onze huurwoningen. Het is goed mogelijk dat specifiek uw huurwoning niet is geïnventariseerd, maar bijvoorbeeld wel eenzelfde type woning in uw complex of straat. We kunnen daarom alleen een schatting geven van de plekken waarin asbest voorkomt in uw woning.

Het is ook mogelijk dat een vorige bewoner materiaal heeft gebruikt dat asbest bevat. Dit komt voor in bijvoorbeeld vinyltegels en vinylzeil van voor 1984 en in huishoudelijke apparaten van voor de jaren tachtig die warmte uitstralen zoals een gevelkachel.

Verwijder nooit zelf het asbest uit uw woning.

Wilt u klussen of verbouwen en twijfelt u of er asbesthoudend materiaal aanwezig is? Neemt u dan eerst contact met ons op.

Meer informatie over asbest kunt u terugvinden in onze flyer en op de website van Rijkswaterstaat.